De Dromenkoning

De lessenreeks van 10 lessen gaat in Kortenhoef weer vanaf dinsdag 30 januari 2018 van start.

Een cursus kan beginnen vanuit Aboriginal Art.

Als basis voor de schildercursus wordt de Aboriginal art gebruikt. Een kunstvorm die door de Australische Aboriginals al meer dan 50.000 jaar wordt gemaakt. Er zijn verschillende technieken. Één daarvan is de stippeltechniek die we tijdens deze cursus gaan gebruiken.

Van oorsprong is deze schildervorm niet zo zeer bedoeld als kunst, maar als communicatiemiddel. De 500 stammen die ooit rondtrokken over het Australische continent spraken allen een ander dialect en er was geen geschreven schrift. Om toch met andere stammen te kunnen communiceren is een symbolisch “schrift”ontstaan. D.m.v. vormen werden in het begin in zand met vet en kippenveren verhalen opgetekend. Later werden met gekleurd zand en plantenextracten verven gemaakt. Hiermee werden rotsen en de binnenkant van boomschors beschilderd. Zo kon de ene stam aan de andere laten weten hoe de situatie in een bepaald gebied was. Was er water? Belangrijk voor de plantengroei en dan ook weer de aanwezigheid van dieren. Dus eten. Kon het weer hier extreem zijn? Als je zo rondtrok door een onherbergzaam gebied moest je op alles voorbereid zijn. Maar ook werden familieberichten uitgewisseld, zoals geboorte, dood en huwbare partners.

Wat ook een zeer belangrijk onderdeel vormt in de Aboriginal art, is het optekenen van “De Droomtijd”. Het ontstaan van de aarde en alles wat daarop groeit volgens de Aboriginals overlevering. in deze schilderingen worden spirituele zaken weergegeven. Nog steeds is een deel van de symboliek een mysterie voor niet-Aboriginals. Het is alleen bedoeld voor het oog van de Aboriginals en dat zal waarschijnlijk altijd zo blijven. Het bijzondere aan deze schilderingen is ook dat ze vanuit vogelvlucht gemaakt zijn. Dat geeft een heel andere kijk op de situaties. De moderne Aboriginal kunstenaars maken nog steeds zeer symbolische schilderijen, maar nu op doek met acrylverf. Dit is wat er tijdens de cursus ook gedaan gaat worden. Op acrylpapier of doek gaat u aan de slag met opdrachten waarin simpele symbolen worden gebruikt. Het kleurenpalet is natuurlijk veel groter dan vroeger, dat maakt de werken van tegenwoordig nog kleuriger en decoratiever. D.m.v. fantasieprikkelende opdrachten gaat u ontdekken hoe u dit werk opzet, hoe u emoties en situaties weergeeft in eenvoudige vormen, in de kleuren die u daarbij vindt passen.

Maar!.......

Natuurlijk gaan we ook nog andere technieken uitproberen. Hierbij kunt u al dan niet de Aboriginal art verwerken. U zult zien dat u er een heel eigen stijl in kunt creëren. Ook kunt u gaan uitproberen hoe het is om andere materialen dan acrylverf te verwerken in uw schilderijen. Kortom u kunt uw fantasie de vrije loop laten. De mogelijkheden met deze kunstvorm zijn oneindig.

De lessen worden in een gezellig sfeer in kleine groepen gegeven. Zo is iedereen, ongeacht het niveau waarin u werkt, verzekerd van persoonlijke aandacht.